horgászrend

Általános intézkedések

 

Tavunkon kizárólag érvényes állami horgászjegy birtokában lehetséges a területi engedélyek kiváltása. Az állami és területi jegyekkel kapcsolatosan a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény ill. annak végrehajtó rendelete az irányadóak. Az érvényes állami horgászjegy megléte a külföldi állampolgárok esetében is kötelező.

A Harsányi tavon a horgászat csak klubtagsággal rendelkező személyek számára biztosított. A tagság a korábbiakban több alkalommal nálunk horgászó személyekből tevődik össze. Új klubtag felvétele csak meglévő klubtag ajánlására történhet. Ha valaki nem járt a korábbiakban a tavon, akkor egy meglévő tag személyes garancia vállalásával horgászhat a tórendszeren.

 

• A tórendszerre érkező vendégeink a jegy átvételekor automatikusan tudomásul veszik, hogy parkolni kizárólag a halőrház előtt kijelölt parkolóhelyen lehetséges.

• A gátra gépkocsival felhajtani szigorúan TILOS!

• A tóberendezési tárgyak (padok, WC, szemetes stb.) rendeltetésszerű használata, ill. állapotmegóvása minden vendégünk kötelessége. Tilos a fák a növények rongálása.

• A keletkezett hulladékot a tó környékén található szeméttárolókba kérjük elhelyezni! Szemetes horgászállást maga mögött hagyó horgászt a tógazda a későbbiekben szankciókkal sújthatja.

• A tóban fürödni TILOS!

• Másokat  szándékosan zavaró, túlzott alkoholos befolyásoltság alatt álló személyekkel szemben a tó területén lévő tartózkodás megtiltható.

• A horgásztó magánterület, melyet a nyitvatartási időn kívül is őrökkel, illetve kamera rendszerrel őrzünk. A tórendszer hivatalos nyitvatartási ideje minden nap reggel 6 óra és este 19 óra között van. A nyitva tartási időn kívül a tórendszer területén vendég nem tartózkodhat.

Bojlis Horgászrend

 

• A bojlis állások előzetes telefonos helyfoglalás esetén vehetők igénybe. A foglalás alapfeltétele a klubtagsági kártya számának bemondása beazonosítás céljából. A helyfoglaláshoz szükséges telefonszám megtalálható honlapunkon, ill. a halőrházunkban elkérhető. A tavon összesen 12 db ún. bojlis áll rendelkezésre. Az állások elhelyezkedése honlapunk foglalható helyek menüpontjában megtekinthetők (www.harsanyhorgasz.hu).

• A horgászat megkezdése előtt legkésőbb 10 nappal mindenki köteles megerősíteni foglalását e-mailben. Az e-mail cím a következő: harsanyto@gmail.com. A foglalás megerősítését egy egyszerű válasz üzenettel visszajelezzük. A későbbi viták elkerülése végett kérjük, hogy mindenki vegye komolyan a megerősítést ugyanis ennek esetleges elmulasztása esetén a foglalás automatikusan törlődik. Telefonos megerősítésre nincs lehetőség. A megerősítést elvégző, de ennek ellenére meg nem érkező horgászok a továbbiakban nem kívánatos személynek minősülnek tavunkon, illetve klubtagsági viszonyukat azonnali hatállyal megszüntetjük.

 

• A helyek elfoglalása minden héten szerdán vagy vasárnap lehetséges. Tehát horgászainknak lehetőségük van 3 napra foglalni (vasárnaptól-szerdáig), 4 napra (szerdától-vasárnapig) vagy 7 napra (vasárnaptól-vasárnapig, szerdától-szerdáig). A 7 napnál hosszabb foglalásokra nincs lehetőség. A távozás napján minden vendég délelőtt 10.00 óráig köteles átadni a helyét, amelyet a következő turnus délután 14.00 órától foglalhat el. A helyek korábbi elfoglalása nem lehetséges.

• A horgászjegyek napi díja állásonként változó. A faházzal rendelkező helyek (2. bojlis, 3. bojlis, stég, új állás, 4. bojlis, 5. bojlis) napi díja 24.000,- Ft/24 óra. A faházzal nem rendelkező horgászhelyek napi díja 18.000,- Ft/24 óra. A napi díjak magukban foglalják a napijegyek árát (6 botra), a csónakok bérleti díját, a halkíméleti eszközök használatát ill. faházas állások esetén a faház bérleti díját, illetve az áramhasználatot. A jelenleg hatályos halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. Törvény szerint minden érvényes állami horgászjeggyel rendelkező személy maximum 3 horgászbottal, botonkként egy horoggal  jogosult a horgászatra, ezért természetesen a horgász helyenként rendelkezésre álló maximum 6 horgászbotot 2 vagy 3 érvényes állami horgászjeggyel rendelkező horgász birtokolhatja.

• A napidíjon felül minden horgászhely után egyszeri 5.000,- Ft kauciós díjat számolunk fel, amit a hely elhagyása után, kollégánk ellenőrzése után visszaadunk. Az ellenőrzés során elsősorban a horgászállás, illetve faház tisztaságát és a vízi járművek, halkíméleti eszközök állapotát, tisztaságát ellenőrizzük. Amennyiben ezen dolgok állapota nem felel meg a bérbe vételkori állapotnak, a kaució levonásra kerül.

• A csónakban tartózkodó személy minden esetben köteles a csónakban elhelyezett mentőmellény viselésére.

• Minden horgász köteles a gépjárművét a kipakolást, táborverést követően a halőrház melletti parkolóhelyen elhelyezni. Erre a műveletre a területi engedély átvételét követően mindenkinek 2 óra áll a rendelkezésére. A horgászat befejeztével a halőrházban való lejelentkezést követően a bepakolás idejére a gépkocsival a horgászállás újra megközelíthető. Ekkor azonban már az összes csomagnak összepakolt állapotban kell lennie ill. a gépjárműbe pakolás ideje alatt bedobott horgászbotok már nem lehetnek a parton. A bepakolás azonban csak a halőr csomag ellenőrzése után kezdhető meg.

• Kötelező felszerelésként minden bojlis csapatnak rendelkeznie kell nagyméretű szétszedhető, háromszög alakú hagyományos merítőszákkal. A merev keretes szákok használata nem engedélyezett. A halak fokozott védelme érdekében minden bojlis álláson pontybölcsőt és a halak visszaengedéséhez szükséges mérőzsákot illetve mérlegelő állványt biztosítunk. Ezen eszközök használati díja a jegy árában foglaltatik. Saját pontybölcső és mérlegelő csak kérésre a tó személyzetének fertőtlenítése után használható. A területi jegyek megváltásakor minden csapatnak saját keveréket tartalmazó speciális sebfertőtlenítőt adunk. Kérjük a halakon ezt alkalmazni (horog ütötte seb, felületi sebek stb.), illetve ha a használandó végszerelék nem vadiúj, akkor kéretik a horgot, ólmot ezzel a szerrel lepermetezni.

• Tavunkon a hagyományos ún. dobálós horgászmódszer használatára van lehetőség. Szezonálisan az üzemeltető saját jogkörénél fogva engedélyezheti a behúzós horgászmódszer használatát. Ennek idejéről az üzemeltető a megfelelő felületeken előzetes közleményt ad ki. A behúzós horgászat idején a rend fenntartása miatt azonban az alábbi szabályok az irányadóak: a tó hosszirányával párhuzamosan mindkét parton egy bójasor jelzi azt a távolságot, ameddig a csali behúzással való célba juttatása lehetséges. A szektorbóják jelzik, mind a meghorgászható távolságot, mind a meghorgászható szektor jobb és bal szélét. A bójasoron túl szereléket behúzni, saját bóját lerakni nem lehetséges, azonban partról túldobni, partról történő etetés esetén túletetni megengedett. A behúzással meghorgászott távolságot a tó személyzete távolságmérők segítségével rendszeresen ellenőrzik (csiptethetős, lézeres távolságmérő). A szabályokat megszegő horgászok első esetben figyelmeztetésben részesülnek, második alkalommal azonban a horgászat beszüntetésére és a klubtagság megszüntetésére kerül sor.


• Az etetésre szánt csali mennyisége és minősége a tó vízminőségének fenntartása érdekében szabályozásra kerül. A felhasználható takarmány mennyisége megtalálható a lenti táblázatban. Az etetés mennyisége független az adott horgászálláson elhelyezkedő horgászok számától. A takarmány mennyiségét és minőségét a jegy megváltása után a helyek elfoglalását és a gépjárművek parkolóban történő elhelyezését követően ellenőrzés céljából a halőrnek be kell mutatni. Áztatott magvak használata nem engedélyezett.

 

Időszak Reggeli etetés Esti etetés Etetési mennyiség (kg/nap/horgászállás)

Időszak

 

Okt. 16.-Feb. 28.-ig

Már. 01.-Már. 31.-ig

 

Ápr. 01.-Ápr. 30.-ig

 

Máj. 01-Aug. 15.-ig

 

Aug. 16.-Szep. 15.-ig

 

Szep.16.-Okt. 15.-ig

Reggeli etetés

 

07.00-08.00

06.30-07.30

 

06.00-07.00

 

05.30-06.30

 

06.00-07.00

 

06.30-07.30

Esti etetés

 

15.00-16.00

17.00-18.00

 

18.00-19.00

 

19.00-20.00

 

18.30-19.30

 

18.30-19.30

Etetési mennyiség
 (kg/nap/horgászállás)

 

5 kg

5 kg

 

8 kg

 

10 kg

 

10 kg

 

8 kg

A fenti táblázatban megadott takarmánymennyiségeket az üzemeltető rendkívüli körülmények esetén saját jogkörénél fogva megváltoztathatja (növelheti, vagy csökkentheti), azonban erről köteles a foglalással rendelkező vendégeket előre tájékoztatni.

• Etetni kizárólag bojlival, főtt magvakkal lehetséges. Erjesztett, savanyított magvak etetése nem engedélyezett. A különböző kutyatápok, gyors oldódású pelletek és magas olajtartalmú halibut tipusú pelletek használata szintén nem engedélyezett. Pellet állagú takarmányként kizárólag a halőrházban vásárolható, a pontyok számára legideálisabb összetételű mikropellet használható.

• Kizárólag ún. elhagyós végszerelék használható, amelyet szúrópróba szerűen ellenőrzünk. A szerelék összeállításánál tilos pl. az ólom elhagyását akadályozó forgók közbeiktatása. Fonott dobóelőke használata engedélyezett, azonban ennek használata esetén minimum 1 m hosszúságú leadcore vagy gubancgátló cső beiktatása szükséges. A halak védelme érdekében a 4 méternél hosszabb (feeder botra nem vonatkozik) és 3,75 lb-nál erősebb horgászbotok csak etetés céljából használhatóak. A használható minimális zsinórvastagság 0,28 mm, a maximális pedig 0,35 mm. 150 gramm feletti súlyú ólom használata szintén nem engedélyezett. 2. méretű horognál nagyobbat használni nem lehetséges.

• Etetőhajó használata a jelenlegi behúzós horgászat idején engedélyezett!

• Az etetés helyén kizárólag világítással ellátott dőlőbója használata engedélyezett. Egyéb rendszerű bóják nem használhatóak.

A kifogott halat mérettől függetlenül a mérlegelést, az alapos fertőtlenítést (fényképezés) követően azonnal vissza kell helyezni. A halak mielőbbi visszahelyezése érdekében a szákolást követően 10 perc áll rendelkezésre a horogszabadításra, a hal sebfertőtlenítésére fényképezésére. Ezt az időtartamot szúrópróbaszerűen ellenőrizzük (távcsővel és térfigyelő kamerával a távolból) és a szabály esetleges megsértése esetén szankcionálhatjuk. A 10 kg feletti példányok szákolás utáni vízből történő kiemeléséhez a mérőzsákok használata kötelező.  A halak fényképezése kizárólag guggoló testhelyzetben a halat a pontybölcső felett tartva végzendő. TILOS a halak álló testhelyzetben való fényképezése. A fotózásánál csak a halat megfogó horgász veheti kézbe a pontyot vagy amurt, a kézből kézbe adás nem megengedett. A halak mérlegelése kizárólag a pontybölcső fölött engedélyezett. A halak visszahelyezése kizárólag a cipzárral zárt mérőzsákokkal engedélyezett. A procedúra során a halat és a bölcsőt kérjük folyamatosan nedvesen tartani. Szigorúan TILOS a halak bármilyen módszerrel való megjelölése, esetleges csonkítása. A kifogott hallal minden horgász köteles a lehető legkíméletesebb módon bánni. A hallal durván bánó horgászt a tó területéről a tógazda kitilthatja!

• A bojlis állásokon tilos bármilyen ragadozóhalra irányuló horgászmódszer alkalmazása.

• A jegy átvétele a tó házirendjének automatikus elfogadását jelenti! A szabályokat megszegő horgászokat a tó területéről a tógazda kitilthatja!

harsányi horgásztó

Adatvédelmi nyilatkozat és cookie-k kezelése

Minden jog fenntartva: Tóth Péter, Harsány 2021

 Az oldalt készítette: Kiss Sándor   www.visualcenter.hu

Időszak: Okt. 16.-Feb. 28.-ig

Reggeli etetés: 07.00-08.00
Esti etetés: 15.00-16.00
Etetési mennyiség  (kg/nap/h.állás): 5kg

Időszak: Már. 01.-Már. 31.-ig

Reggeli etetés: 06.30-07.30
Esti etetés: 17.00-18.00
Etetési mennyiség  (kg/nap/h.állás): 5kg

Időszak: Ápr. 01.-Ápr. 30.-ig

 

Reggeli etetés: 06.00-07.00
Esti etetés: 18.00-19.00
Etetési mennyiség  (kg/nap/h.állás): 8kg

Időszak: Máj. 01-Aug. 15.-ig


Reggeli etetés: 05.30-06.30
Esti etetés: 19.00-20.00
Etetési mennyiség  (kg/nap/h.állás): 10kg

Időszak: Aug. 16.-Szep. 15.-ig


Reggeli etetés: 06.00-07.00
Esti etetés: 18.30-19.30
Etetési mennyiség  (kg/nap/h.állás): 10kg

Időszak: Szep.16.-Okt. 15.-ig

Reggeli etetés: 06.30-07.30
Esti etetés: 18.30-19.30
Etetési mennyiség  (kg/nap/h.állás): 8kg